Големина на шрифта:
-
-
-
Схема:
-
-
-

Настройки

ПЛОВДИВСКИ УНИВЕРСИТЕТ "ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ"

Новини   /

Гръцкият посланик у нас дари книги на специализираната библиотека по новогръцки език на Филологическия факултет

Дарение от книги на библиотеката за гръцки език, литература и култура направи Негово превъзходителство Алексиос Мариос Либеропулос, посланик на Република Гърция у нас, по време на посещението си в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. То се състоя в Новата сграда на университета и на него присъстваха заместник-ректорите на висшето училище - проф. д-р Теменужка Йовчева, доц. д-р Надя Чернева и проф. д-р Антон Илиев, ръководителят на Катедрата по ОЕИБЕ проф. д.ф.н. Христина Тончева, преподаватели от Сектор „Новогръцки език“ и студенти, изучаващи гръцки език. На първата си официална визита извън столицата посланик Либеропулос бе придружен от съветника си по печата.

По време на срещата в специализираната библиотека по новогръцки език на ФФ дипломатът се заинтересува какви езици се преподават в ПУ „Паисий Хилендарски“, защото самият той владее английски, френски и италиански.

Обсъдени бяха и възможностите за студентски практики в Гърция, както и в гръцки фирми, които работят в сферата на туризма, образованието и културата, и развиват дейност в България. Поставен бе и въпросът за осигуряване на гръцки лектор, с какъвто секторът по новогръцки език на ФФ е разполагал в по-ранен период.

Посланик Либеропулос обеща да продължи сътрудничеството си с ръководството на ПУ „Паисий Хилендарски“ и да съдейства за реализацията на бъдещите им проекти. След като изрази удовлетворението си от срещата, той благодари и написа в Книгата за гости на сектор „Новогръцки език“, че за него е чест да бъде сред пловдивските студенти, защото висшите училища, в които се изучават чужди езици, в т.ч. и новогръцки, са гаранция за по-доброто бъдеще на младите хора и на техните народи.

Дипломатът бе поканен от проф. д.ф.н. Христина Тончева да присъства на предстоящите чествания тази година по повод 50-годишнината от създаването на филологическите специалности в Пловдивския университет.

 

 Повече снимки от срещата в ГАЛЕРИЯ

Последна промяна: 2023-04-10 17:54:38