Големина на шрифта:
-
-
-
Схема:
-
-
-

Настройки

ПЛОВДИВСКИ УНИВЕРСИТЕТ "ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ"

Събития   /

Връчване на наградите от литературния конкурс на вестник „Пловдивски университет”. Специален гост е канадската поетеса Клодин Бертран

Връчване на наградите от литературния конкурс

на вестник „Пловдивски университет”.

Специален гост е канадската поетеса Клодин Бертран

 

Обявяването на резултатите и връчването на наградите от студентския литературен конкурс на вестник „Пловдивски университет“ ще се състои на 30 май 2016 г. от 18 часа в 6. аудитория.

Специален гост е канадската поетеса Клодин Бертран, която е новоизбраният Доктор хонорис кауза на в-к „Пловдивски университет”.

Клодин Бертран e родена в Монреал, Канада. Съвременна канадска поетеса и преподавателка по френска литература. Завършва Университета на Квебек в Монреал с магистърска степен по френска литература. В същия университет завършва и журналистика и кинематография. Преподава френска литература и комуникации в Колежа на Розмон от 1973 год. до 2010 год.  Има публикации на стихове в различни литературни списания и вестници в Канада, като Monréal now!, La Nouvelle Barre du jour, Les Écrits, Possibles, Rampike, MoebiusEstuaireÉcrituresTesseraBacchanales и Acte Sud.

През 1981 година основава литературното издание Arcade (Аркада), едно уникално издание на френски език, посветено на творбите на жени, което ръководи до 2005 година. Публикува стихове и във френски издания като Le Jardin d'EssaiTravers and Pourtours. През 1996 година е финалист на Голямата Награда на Съвета на изкуствата в Монреал за цялостна литературна и културна дейност, през 1998 получава наградата на Съюза на канадските писатели за стихосбирката си „Вътрешна любовница“.  За стихосбирката си „Тяло на показ“  е наградена с голямата международната награда за поезия „Тристан Цара“.  През 1997 година е лауреат на почетното звание „Заслужила дама на културата“ и получава златен медал от Министерството на културата.

Автор е на десетки стихосбирки, между които са „Скитащ идол“ (1983), „Памет“ (1985), „Тяло на показ“ (2001, получила наградата „Тристан Цара“), „Диви камъни“ (2005), „Последната жена“ (2008, преведена на английски и чешки език) и др.

 

 

 

 

Последна промяна: 2016-05-20 15:42:40