Големина на шрифта:
-
-
-
Схема:
-
-
-

Настройки

ПЛОВДИВСКИ УНИВЕРСИТЕТ "ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ"

Събития   /

Изложба "По пътя" - катедра "Етнология"

Уважаеми приятели и колеги,

От името на българския екип, подготвил изложбата "По пътя", Ви каня да се потопите в света на каракачаните и тяхното културно наследство.

На 5 ноември 2018 г. от 17.30 ч. В СКЛАД (ул.Екзарх Йосиф № 16) в Тютюневия град ще открие изложбата ПО ПЪТЯ. Тя е резутат от изследователски и творчески търсения на екип от катедра „Етнология“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ в рамките на проект CU TENDA – ИСТОРИИ, ОБРАЗИ И ЗВУЦИ В ДВИЖЕНИЕ (Живата памет на Югоизточна Европа), съфинансиран по програма Творческа Европа на ЕС. Това е един от седемте проекта на България, финансирани по програма "Творческа Европа".

Авторите на изложбата – Красимира Кръстанова, Меглена Златкова, Елица Стоилова и Мария Кисикова – създават концепция, която представя по най-добрия начин откритията на екипа по време на двугодишно теренно изследване сред общности на каракачани в България и северна Гърция.

Изложбата се допълва и от творческата работилница, която ще се проведе по същото време. Тя ще включва рисуване и оцветяване на каракачански мотиви, подреждане на пъзели, моделиране и изработване на каракачанска колиба (калива), палатка (чатура), овце и др. Всички са добре дошли да се включат в общото преживяване (покана).

 

С уважение,

Доц. д-р Красимира Кръстанова
Декан на Философско-историческия факултет

Последна промяна: 2018-10-31 13:50:02