Големина на шрифта:
-
-
-
Схема:
-
-
-

Настройки

ПЛОВДИВСКИ УНИВЕРСИТЕТ "ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ"

Новини   /

Отслужиха водосвет за патронния празник на ПУ „Паисий Хилендарски“

Водосвет за патронния празник на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ – 19 юни, бе отслужен в храма, носещ името на канонизирания за светец народен будител.

На ритуала в параклиса на Нова сграда на бул. „България“ 236 присъстваха зам.-ректорът по Международно сътрудничество, академична мобилност, връзки с обществеността и протокол доц. д-р Надя Чернева, преподаватели, бивши и настоящи студенти, гости.

Събитието беше ръководено от предстоятеля на храма „Св. Преподобен Паисий Хлендарски“ отец Фотий и уредника Галина Тодорова. „Да се гордеем с родината и езика си, да работим за прослава на народа и Отечеството“, призова присъстващите отец Фотий. Свещеникът прочете кратко слово в чест на Свети Паисий Хилендарски – будител на българския народ от времето на Възраждането и достоен наследник на Светите братя Кирил и Методий, на техните ученици, на Св. Йоан Рилски Чудотворец, на Св. Патриарх Евтимий Търновски. Звучаха песнопения и молитви за здраве и благоденствие за всички преподаватели и студенти в Университета и за българския народ. Извършен бе и т.нар. християнски ритуал петохлебие. Той се прави за здраве, благоденстви и благодарност, а обредните късчета бяха споделени от присъстващите.

Последна промяна: 2021-06-21 13:09:28