Големина на шрифта:
-
-
-
Схема:
-
-
-

Настройки

ПЛОВДИВСКИ УНИВЕРСИТЕТ "ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ"

Новини   /

Отбор на Пловдивския университет заминава за световните финали на престижно състезание по право

Отбор на Юридическия факултет на Пловдивския университет (ЮФ) постигна нов успех в областта на международното публично право. Той се класира за международните кръгове на най-елитното състезание по право ,,Джесъп" (Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition). Надпреварата се провежда всяка година. Първо тя преминава на национално ниво, след което най-добрите отбори от всяка страна се състезават за титлата във Вашингтон пред очите на най-добрите юристи в света. Самото състезание протича като учебен (симулиран) съдебен процес, в който отборите защитават позициите на ищец или ответник по предварително оповестен казус, като  представят своите аргументи пред елитно жури, състоящо се от експерти, практикуващи юристи и действащи съдии.

В един изпълнен с преживявания уикенд (между 3 и 5 март т.г.) отборът в състав студентите от редовно обучение на ЮФ Вяра Трифонова (трети курс), Григор Пейков (трети курс) и Златин Чалмов (четвърти курс) премери силата и дълбочината на своите аргументи с тези на отборите на Бургаския свободен университет (БСУ), Софийския университет (СУ), Нов български университет (НБУ) и Американския университет в България (АУБГ), като спечели правото да пледира на финала на националните кръгове.

До този етап отборът стигна, след като записа три победи и една загуба, а участниците записаха отлични индивидуални резултати, което ги нареди в класацията на най-добрите оратори в страната. На финала отборът на Пловдивския университет защитава позицията на ищеца (кралство Агловейл) в казуса. В Съдебната палата в София, където се проведе състезанието, пред погледите на Jessup общността, Григор Пейков и Вяра Трифонова се справиха отлично и представиха своите аргументи пред пълната съдебна зала.

Въпреки че съдиите отсъдиха в полза на ответника, отборът на Пловдивския университет заслужено се класира за международните кръгове на състезанието при конкуренцията на рекорден брой отбори на национално ниво. Това е постижение, което отбор на Университета постига за първи път! Нещо повече - за първи път от 10 години насам за България ще се състезават два отбора от различни университети!

Всичко това е възможно благодарение на ръководството на Юридическия факултет на Пловдивския университет, фондацията “Америка за България”, Американското посолство в България, Апелативен съд-София и Сдружението за международни състезания по право.

Ръководството на ЮФ лично поднесе специални благодарности на студентите участници, както и на треньорите на отбора на Пловдивския университет Яна Обрешкова и Тодор Рогошев (също възпитаник на ЮФ и предишен участник в отбори), без помощта и уменията на които този голям успех не би бил възможен!

Пожелаваме още по-големи успехи на отбора през месец април, когато ще замине за Вашингон и ще се изправи срещу ораторите от най-добрите университети в света!

Последна промяна: 2023-03-13 14:06:02