Големина на шрифта:
-
-
-
Схема:
-
-
-

Настройки

ПЛОВДИВСКИ УНИВЕРСИТЕТ "ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ"

Новини   /

Единствен по рода си дигитален център беше открит в Пловдивския университет

Единствен по рода си иновативен дигитален център „Партньорство за успех“ в страната откриха в Нова сграда на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. След церемонията се проведоха и първите часове по хоспитиране на третокурсници от специалността „Начална училищна педагогика и чужд език“, които наблюдаваха уроци в реално време в електронна среда.

На тържественото откриване присъстваха зам.-ректорът на висшето училище и ръководител на Катедра „Начална училищна педагогика“ проф. д.п.н. Румяна Танкова, зам.-ректорът доц. д-р Надя Чернева, деканът на Педагогическия факултет проф. д-р Владимира Ангелова, доц. д-р Хилда Терлемезян – зам.-декан по учебна дейност и информационна среда на факултета и директорът на ОУ „Алеко Константинов“ - Марияна Найденова. Гости на събитието бяха Антоанета Пакова - началник на РУО - Пловдив, Георги Стаменов - кмет на район „Централен“, проф. д.п.н. Росица Пенкова от Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“ и Красимир Ангелов - бивш директор на ОУ „Алеко Константинок“, който участва в разработването на проекта от самото му начало.

Церемонията откри проф. д.п.н. Румяна Танкова, която представи накратко проекта – началото му е поставено преди 8 години, когато в Педагогическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ е създадена една от първите в България системи за уебинари и за обучение в електронна среда. Системата позволява включването на до 250 участници от различни локации в учебния процес по хоспитиране – наблюдение с цел усъвършенстване, което традиционно е присъствено в базови училища. Предимството й е, че ако преди екип на университета е пренасял и монтирал техника в различни училища в страната и чужбина, сега е създадена една постоянна оборудвана класна стая в ОУ „Алеко Константинов“, с която има непрекъсната връзка.

„Електронната форма на отдалечено наблюдение е допустима само при хоспитиране, а студентските практики се провеждат в присъствена форма“, поясни още проф. Танкова. И добави, че човекът, чийто труд стои в основата на осъществяването на дигиталния център, е асистент Мартин Тодоров от Педагогическия факултет на ПУ.

От своя страна зам.-ректорът на университета доц. д-р Надя Чернева приветства постижението на педагозите и го определи като „поредния триумф, дошъл в резултат на дългогодишния труд на ръководството на факултета“. Тя подчерта, че именно ПФ пръв е започнал да прилага съвременните информационни технологии във висшето училище, с което успешно отговаря на най-иновативните решения в учебния процес да подготвя кадри за българското образование.

„И всичко това е само заради вас!“ С тези думи Деканът на Педагогическия факултет проф. д-р Владимира Ангелова поздрави студентите, партньорите по проекта и екипа на ПФ и Университетския информационен център, разработил и осигурил оборудването и функционирането на системата за обучение в електронна среда. Тя благодари специално и на проф. Танкова, която е инициатор на иновациите във факултета.

Началникът на РУО – Пловдив Антоанета Пакова изказа благодарност от името на РУО и подчерта, че представената днес иновация е важна за качеството на образованието и пожела тя да се развива във все повече училища. Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов изрази своята готовност да помага с всичко, което е необходимо, за да продължи българското образование да е на високо ниво с помощта на съвременни подходи.

Бившият директор на ОУ „Алеко Константинов“ – Красимир Ангелов, който е подписал договора с ПУ „Паисий Хилендарски“, и настоящият - Марияна Найденова, благодариха на университета за ползотворното сътрудничество.

След откриването на дигиталния център старши учителите Нина Търева и Гергана Стоицова, заедно със зам.-директорите на ОУ „Алеко Константинов“ Запрян Атанасов и Лилия Топчийска проведоха първите часове пред студентите от трети курс специалност „Начална училищна педагогика и чужд език“. Те от своя страна наблюдаваха уроците в реално време, в електронна среда от две зали в Пловдивския университет.

 

 Всички снимки от събитието в ГАЛЕРИЯ

Последна промяна: 2023-03-31 20:23:19