Големина на шрифта:
-
-
-
Схема:
-
-
-

Настройки

ПЛОВДИВСКИ УНИВЕРСИТЕТ "ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ"

Новини   /

Студентски съвет сътвори един различен празник на буквите

На 24 май 2023 година се състоя традиционното за Пловдивския университет честване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Тази година празникът беше организиран от Студентски съвет, в който се включиха студенти от всички факултети и специалности със свое собствено представяне, занимателни задачи и любопитни факти, представящи спецификата на различните науки и образователни програми. За първи път гости на тържеството бяха и ученици от средните училища в града ни.

Очарователен водещ беше Елена Георгиева, студентка от специалност „Актьорство за драматичен театър“.

С приветствие към студентите, преподавателите и гостите се обърна новоизбраният стар ректор на университета проф. д-р Румен Младенов. Огласен беше и поздравителният адрес от името на кмета на Район Централен г-н Георги Стаменов. Вълнуващо слово за буквите и срещите с необятния свят на книгите и познанието ни света през тях произнесе докторант Елка Петрова от Филологическия факултет.

Наградени бяха победителите в ежегодния конкурс за поезия на вестник „Пловдивски университет“, както и наградените студенти от специалност „Българска филология“ 1 курс, класирали се на второ място в Третата национална олимпиада по езикова култура. Връчени бяха грамоти и специални награди на участниците в конкурса за есе на чужд език, организиран от Катедрата по романистика и германистика на Филологическия факултет – част от инициативите, посветени на 50 годишнината на Филологията в Пловдивския университет.

Музикален поздрав към празнуващите отправи и Мариян Минчев, студент от специалност „Педагогика на обучението по музика“ с художествен ръководител доц. д-р Диана Станчева на Педагогическия факултет. Мил акцент в програмата беше и артистичното изпълнение на фрагменти от „За буквите“ на Черноризец Храбър и „Химн за светите братя“от Ари и Моси Капон и Кати Радева, първокласничка от СУ „Паисий Хилендарски“, подготвени от гл. ас. д-р Зоя Капон. Тържественото честване на най-красивия, най- обичания и уважаван  от българите празник завърши с право българско хоро и поднасяне на венци и цветя пред паметника на патрона на университета от името на Студентски съвет и от всички присъстващи.

 

 

Последна промяна: 2023-05-25 15:23:01