Големина на шрифта:
-
-
-
Схема:
-
-
-

Настройки

ПЛОВДИВСКИ УНИВЕРСИТЕТ "ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ"

Новини   /

За професията дипломат днес

Под това мото на 16 октомври 2023 година в 6 аудитория от 11.00 часа се проведе среща-дискусия със студенти, докторанти и преподаватели на ПУ „Паисий Хилендарски“ от ФИСН, ЮФ, ФФ и ФИФ с представители на Дипломатическия институт при Министерството на външните работи в Република България.

Посещението е част от програмата за отбелязване на 20-годишнината от създаването на Дипломатическия институт. Гостите г-жа Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт, Николай Крумов и Михаела Илиева, главни експерти в отдел „Публични дейности и сътрудничество“, бяха посрещнати в Заседателната зала на Ректората от заместник-ректорите проф. д-р Станимир Кабаиванов, доц. д-р Борян Янев и проф. д-р Пламен Стоянов. Към разговора за възможностите за продължаване на сътрудничеството между двете институции се присъединиха и доц. д-р Даниела Дончева, декан на Юридическия факултет и доц. д-р Христо Паунов, омбудсман на Университета.

Г-жа Таня Михайлова разказа за историята на създаване на Дипломатическия институт и различните направления в неговата дейност, като открои спецификата на професията „дипломат“ и необходимостта от кадри с различен професионален профил, които биха могли да работят в дипломатическите представителства на България по света.

Акцент в обръщението към аудиторията на г-н Николай Урумов бяха предизвикателствата на деня – хибридната война, фалшивите новини, преднамерената деинформация.

От своя страна, г-жа Михаела Илиева запозна присъстващите с възможностите както за посещение и запознаване на място с работата на Министерство на външните работи, така и за провеждане на различни видове студентски стажове с различна продължителност.

Дискусията продължи с приоритетите в бъдещата дейност на Дипломатическия институт, ориентирани и към проучване на младежките нагласи и очаквания, свързани с развитието на държавата.  Искаме ли да останем в България и за каква България мечтаем – по тези въпроси споделиха мнения студенти и преподаватели политолози, икономисти, филолози и юристи.

Всички снимки от събитието в ГАЛЕРИЯ

Последна промяна: 2023-10-18 12:30:59