Големина на шрифта:
-
-
-
Схема:
-
-
-

Настройки

ПЛОВДИВСКИ УНИВЕРСИТЕТ "ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ"

Новини   /

Проф. Марк Молони от Оксфорд е новият почетен доктор на Пловдивския университет

Тържествената церемония по удостояването на проф. Марк Молони с почетното звание „доктор хонорис кауза на Пловдивския университет“ се състоя на 9 октомври 2023 г. в 6. аудитория. Той бе представен от доц. д-р Пламен Ангелов – заместник-декан на Химическия факултет, а почетния диплом връчи ректорът проф. д-р Румен Младенов.

Проф. Марк Молони е добре познат сред колегите от Химическия факултет като англичанина, който редовно посещава факултета през последните 12 години, за да споделя ценния си изследователски опит и да изнася цикъл от лекции върху някои от по-трудните аспекти на органичната химия пред студентите на факултета. Той е родом от Австралия и е почти връстник на нашия университет. През 1981 година той завършва бакалавърската си степен в университета на град Сидни с най-висок успех, за което получава медала на университета, както и студентската награда на Австралийския кралски химически институт. През следващите четири години той завършва докторската си дисертация в Катедрата по органична химия на университета в Сидни на тема „Химия на винил-оловните триацетати“, след което се премества в Англия, за да специализира в Оксфордския университет при забележителния професор сър Джак Болдуин.

Изследователските приноси на проф. Молони се изразяват в повече от 200 научни публикации в областите органичен синтез, антибиотици и функционални материали. Регистрираните над 4 000 цитирания и Н-индекс 35 го нареждат сред най-известните и разпознаваеми учени в световен мащаб. Той е член на редакционни колегии и експертни панели в някои от най-високоранговите научни списания на британското и американското химически дружества, както и на издателство „Елсевиер“. През последните 5 години е и главен редактор на обзорната поредица „Механизми на органичните реакции“.

Той е и експерт по комерсиализация на научните изследвания в областите на фармацията и новите материали. Той е основател на спин-аут компанията „Oxford advanced surfaces“, научен съветник в Oxford Antibiotic Group, основател и заместник-директор на Оксфордския център за високотехнологични изследвания в Суджоу, Китай.

Наред с изследователската си работа Марк Молони е преподавател в Оксфордския университет от 1990 година насам и последователно заема длъжностите лектор, рийдър и професор. Като изтъкнат университетски преподавател той е автор на 4 учебника по органична химия и понастоящем е старши наставник в колежа „Свети Петър“.

През последните 12 години той намира времето и енергията неотклонно да помага на Химическия факултет като подкрепя и консултира наши изследователски проекти. С негова помощ е осигурено финансиране по два национални и един международен проект от Фонд „Научни изследвания“ към Министерството на образованието и науката, както и финансирането на два други наши проекта от Британското кралско химическо дружество.

Удостоявайки проф. Молони с това почетно звание, ние по един символичен начин го правим постоянна част от нашия Университет.

Всички снимки от събитието в ГАЛЕРИЯ.

 

Последна промяна: 2023-10-18 16:56:05