Големина на шрифта:
-
-
-
Схема:
-
-
-

Настройки

ПЛОВДИВСКИ УНИВЕРСИТЕТ "ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ"

Новини   /

Киберсигурността - новата класическа наука

В Пловдив се проведе последното събитие от календара на Cyber Security Talks Bulgaria, посветено на  Европейския месец на киберсигурността. Инициативата, посветена на синергията между науките,  събра редица преподаватели, експерти, студенти и ентусиасти. Домакини на събитието бяха Пловдивският университет "Пайсии Хилендарски" и КиберКЛУБ към ПУ.

Cyber Security Talks Bulgaria се провежда всеки втори вторник от месеца и се базира на идеята, че обменът на знания и идеи е ключът към създаване на по-сигурно киберпространство. Павел Георгиев, организатор на инициативата,  предизвиква обществото всеки един от нас да посети училището, в което е завършил или учи, и да разговаря открито на тази тема. Целта е да се насърчи публичният дебат за киберсигурност и да се почертае важността от знания в тази област.

Събитието беше наситено с интересни лекции и дискусии, с участието на представители от различни факултети на Пловдивския университет и други местни учебни заведения. След откриването ръководителят на катедра "Политически науки и национална сигурност“, доц. д-р Иван Станчев, сподели своите виждания относно развитието на киберпространството и необходимостта от специалисти, които да предотвратяват ппрестъпленията.

Светлин Илиев, председател на Българската асоциация по киберсигурност и председател на  Европейски цифров иновационен хъб "Тракия“, разказа повече за проекта. Той сподели задоволството си, че има честта да ръководи най-мащабното дигитално публично-частно сътрудничество, финансирано от Европейската комисия в България. „ЕЦИХ „Тракия“  обединява експертизата, амбицията и труда на Съюз за стопанска инициатива, Институт по информационни и комуникационни технологии, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Българската асоциация по Киберсигурност и Община Пловдив. Целта ни е да поведем към дигитална трансформация и подобрена мрежова сигурност общинските структури и малките и средни предприятия в южно-централния регион на България. В същото време предоставяме безвъзмездно набор от услуги за киберсигурност, достъп до финансиране, образование и нетуъркинг за всички заинтересовани страни“, добави Илиев.

Центърът за кариерно развитие към ПУ също взе участие в събитието по темата "Киберсигурността в кариерното ориентиране и консултиране". В  Cyber Security Talks Bulgaria се включиха и юристи, тъй като взаимодействието между тях и програмистите е от решаващо значение в борбата с киберзаплахите. Бяха разгледани законодателната рамка и предизвикателствата в областта на киберсигурността.

Виктория Полигорова, председател на Студентски съвет към Пловдивския университет, подчерта важността на образованието в областта на киберсигурността и необходимостта от академична мрежа, която да служи за споделяне на експертиза и справяне с киберзаплахите.

След края на поредицата от интересни и полезни лекции, събитието предостави време за нетуъркинг, където всички присъстващи обмениха идеи и опит.

Всички, които пропуснаха да присъстват, могат да видят запис на събитието в канала на Cyber Security Talks Bulgaria в YouTube.

Последна промяна: 2023-10-27 15:18:18