Големина на шрифта:
-
-
-
Схема:
-
-
-

Настройки

ПЛОВДИВСКИ УНИВЕРСИТЕТ "ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ"

Новини   /

ПУ „Паисий Хилендарски“ удостои проф. Пиер Монсан със званието Доктор хонорис кауза

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ удостои проф. Пиер Монсан от Университета за приложни науки в Тулуза със званието Доктор хонорис кауза. Ученият е в Пловдив за участие в конференцията: „Биотехнологиите за персонализирана медицина“, посветена на първия етап от изпълнението на научната програма на Центъра по компетентност ПЕРИМЕД.

Заслугите на проф. Пиер Монсан за науката и конкретно за най-голямото висше училище в Южна България бяха представени от проф. д-р Илия Илиев от Биологическия факултет в присъствието на ректора на университета проф. д-р Румен Младенов, заместник-ректорите: проф. д-р Теменужка Йовчева, проф. д-р Невена Милева, проф. д-р Станимир Кабаиванов и доц. д-р Борян Янев, декана на БФ проф. д-р Соня Костадинова, членове на Академичния съвет, преподаватели и гости. Присъства и доц. д-р Мария Стоянова - председател на Общото събрание на ПУ „Паисий Хилендарски“.

За мен е огромна чест да участвам в тази вълнуваща церемония по удостояването на проф. Пиер Монсан за Доктор хонорис кауза на ПУ „Паисий Хилендарски“, каза проф. Илия Илиев като изтъкна за вълнението си както професионални, така и лични причини.

Мисля, че най-краткото и съдържателно представяне на проф. Монсан е за учен, чийто научни постижения допринесоха и допринасят за по-качествен живот на всички хора, каза проф. Илиев. И добави, че определението му като човек е за личност с каузи в живота и отдаденост едновременно към младите студенти и науката, която решава значими и фундаментални приложни задачи, човек - вдъхновител и с проницателен поглед далеч в бъдешето.

Проф. Пиер Монсан работи 44 години като преподавател в Университет за приложни науки в Толуза, има 250 научни публикации, издал е 3 книги и е защитил 65 патента в сферата на ензимната катализа, производството на ензими, пречистване, мобилизиране и приложение, скрининг, структурна характеристика и молекулен дизайн. Основател е на редица компании за широкомащабно производство на достъпни и високо качествени клетки за клинични изпитания.

Като основание за присъждането на проф. Монсан на почетното звание Доктор хонорис кауза на ПУ „Паисий Хилендарски“ проф. Илиев изтъкна, че това е човекът, който е причината биологичната наука в България и в частност в пловдивското висше училище да се развие и доближи до най-съвременните образци на молекулярната биология. Паралелно с този си принос, той е осигурил и достъп на наши учени до лаборатории и научни звена в чужбина, с което е подпомогнал тяхното професионално и кариерно израстване.

Самият проф. Монсан благодари за оказаната чест и подчерта, че има силна връзка с Пловдивския университет. След като получи от ректора – проф. д-р Румен Младенов, инсигниите, които придружават титлата – плакет и грамота, проф. Монсан изнесе академична реч, свързана с научните му интереси и разработки.

Всички снимки от събитието в ГАЛЕРИЯ.

Последна промяна: 2023-11-02 12:58:01