Големина на шрифта:
-
-
-
Схема:
-
-
-

Настройки

ПЛОВДИВСКИ УНИВЕРСИТЕТ "ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ"

Новини   /

Национална научна конференция Физика-Инженерство-Технологии

На 2-ри и 3-ти  ноември 2023 г. в Парк-хотел “Санкт Петербург”, гр. Пловдив се проведе Национална научна конференция Физика-Инженерство-Технологии с международно участие. Тя бе организирана от Физико-технологичния факултет към Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" съвместно с Фондация „Еврика“, които са дългогодишни партньори на факултета в редица инициативи. Мероприятието бе реализирано за първи път под формата на Студентска научна сесия през 2011 година по повод 50-годишния юбилей на Пловдивския университет. Не след дълго тя се превърна в ежегодно за Физико-технологичния факултет събитие, разраствайки се до Национална студентска научна конференция по физика и инженерни технологии. След три годишно прекъсване научното мероприятие бе подновено с вече ново име Национална научна конференция Физика-Инженерство-Технологии и за втора поредна година бе с международно участие. В програмата бе включено, както устно, така и постерно представяне на научни разработки в областта на физиката, инженерството и образователните технологии.

Конференцията бе открита на 2-ри ноември в зала „Пълдин“ на Парк хотел “Санкт Петербург” от декана на Физико-технологичния факултет доц. д-р Силвия Стоянова в присъствието на повече от 150 човека - гости и участници от България и чужбина, както и студенти и преподаватели на ПУ. Официални гости на събитието бяха зам.-ректорът по проектна дейност на Пловдивския университет проф. д-р Невена Милева и изпълнителният директор на Фондация „Еврика“ г-н Григор Цанков. Конференцията се състоя с любезната подкрепа на фирма Херикс.

По традиция, по време на мероприятието се проведе конкурс за млади учени, студенти и докторанти на тема „Най-добро научно постижение“, като специално жури от преподаватели на ФТФ в състав проф. д-р Мария Марудова, доц. д-р Надежда Кафадарова, доц. д-р Христина Петрова, доц. д-р Слави Любомиров и доц. д-р Велко Рупецов отличиха едни от най-изявените доклади. На 3-ти ноември по време на официалното закриване на конференцията бяха връчени наградите на победителите от декана на ФТФ доц. д-р Силвия Стоянова.

Наградените участници са:

  • I-ва награда: Огнян Петков – докторант в Института по физика на твърдото тяло към БАН

Тема на доклада: Comparative studies of melittin-induced alterations in surface electrical charge of erythrocyte and mitochondrial membranes

  • II-ра награда: Марко Дойков – студент във Физико-технологичния факултет към Пловдивския университет "Паисий Хилендарски"

Тема на доклада: Регистрация на бързодействащи случайни термоядрени процеси. Разработка на мониторингово оборудване

  • III-та награда: Даниела Иванова – докторант във Физико-технологичния факултет към Пловдивския университет "Паисий Хилендарски"

Тема на доклада: Някои експериментални решения за преподаване на теми от раздел „Електростатика“ в 10-ти клас на Българското средно училище

В конференцията се включиха 36 участника от 11 различни учебни заведения и институти в страната и чужбина - ПУ „Паисий Хилендарски“, ТУ София, ТУ София - филиал Пловдив, СУ „Св. Климент Охридски“, Университет на Крайова в Румъния, Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН, Институт по електроника към БАН, Институт по физика на твърдото тяло към БАН, Национален институт по геофизика, геодезия и география към БАН, ЧСУ "Дружба" - гр. Пловдив, Средно училище "Евлоги Георгиев" - гр. Тръстеник, обл. Плевен.

Национална научна конференция Физика-Инженерство-Технологии с международно участие постигна своите цели, а именно да предостави поле за изява не само на студенти и докторанти, но и на вече утвърдени специалисти и млади учени от висшите училища и институти в страната и чужбина. Осигури се форум за обсъждане на иновативни идеи и актуални проблеми в областта на физичните, инженерните и образователни технологии. Предостави се възможност на чуждестранните участници да се запознаят с добрите практики в науката и висшето образование в България.

 

Последна промяна: 2023-11-07 12:03:18