Големина на шрифта:
-
-
-
Схема:
-
-
-

Настройки

ПЛОВДИВСКИ УНИВЕРСИТЕТ "ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ"

Новини   /

Пловдивска група оглави световна класация за етно музика

Студентската музикална формация „Жарава“ зае първите две места в ТОП 40 на световната платформа за етно музика ethnocloud. Това съобщи пред Дарик ръководителят на групата Владимир Величков. В класацията за месец август клиповете на младите музиканти от Пловдивския университет са имали най-много гледания в глобалната мрежа. Първото място е за песента „Калино, Калинче“, а втората позиция в етно чарта е за композицията на Жарава – „Миш-маш“. В класацията участват изпълнители от цял свят, но за първи път тя се оглавява от българска формация. 

"Това е голям успех за България и за Пловдив!“, сподели пред Дарик композитора и ментор на формацията Владимир Величков, по чиято идея е създадена „Жарава“. „С изпълненията си възраждаме за нов живот българския фолклор, като го правим достояние на хора от всички краища на планетата“, допълни развълнувано ръководителят.

Величков е преподавател в катедра „Музика“ на Пловдивския Университет ''Паисий Хилендарски“, като се стреми да подготви и даде шанс за професионално развитие на своите студенти. 

Членове на „Жарава“ са: Стефани Желязкова, Мария Петкова и Шери Асан – вокали, Валя Иванова – гъдулка, Йордан Топалов – гайда, Аделин Недялков – клавишни, Йордан Василев – ударни, Калоян Николов – тъпан и Борислав Алексиев – кавал. След месец, на 10 октомври, СМФ „Жарава“ ще участва с други именити музиканти на откриването на Световното първенство по борба, което ще се проведе в пловдивската зала „Колодрума“.

Източник: https://dariknews.bg/

Последна промяна: 2017-09-28 09:45:21