Големина на шрифта:
-
-
-
Схема:
-
-
-

Настройки

ПЛОВДИВСКИ УНИВЕРСИТЕТ "ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ"

Новини   /

Международно признание на учени от ПУ на изложението на Taiwan Innotech Expo

МЕЖДУНАРОДНО ПРИЗНАНИЕ НА УЧЕНИ ОТ ПУ “ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“ ЗА ИНОВАЦИИ В ОБЛАСТТА НА НОВИ БИОМАТЕРИАЛИ И БИОСЕНЗОРИ НА ИЗЛОЖЕНИЕТО TAIWAN INNOTECH EXPO

 

В периода от 26.09.2019 до 28.09.2019г. в Тайпе (Taipei), Тайван, в сградадата на Световния Търговски Център, се проведе международното изложение за иновации и технологии – Taiwan Innotech Expo. Организатори на събитието бяха Министерството на икономиката, Министерството на науката и технологиите, Министерството на отбраната, Министерството на образованието, Съветът по земеделие, Тайванският съвет за външно-търговско развитие (TAITRA) и Институтът за индустриални технологични изследвания (ITRI). Представени бяха изобретения на близо 600 изложители, представители на университети, научни институти, компании, асоциации за интелектуална собственост. Свои иновативни разработки – продукти и технологии, представиха световни фирми като Нисан, Майкрософт, Мерк и др. Изложението беше посетено от над 45 000 посетители. Изобретенията бяха представени в тематичните области: Продукти и технологии, Процеси на дигитализация на данните за електричеството, Оптика и информационни технологии, Биохимия и медицина, Хранителни технологии, Биотехнологии, Неорганична и органична химия, Химия на полимерите, Инженерство, Оптоелектроника и течни кристали.

ПУ „Паисий Хилендарски“ получи покана за участие в Taiwan Innotech Expo от Тайванския съвет за външно-търговско развитие (TAITRA) и с любезното съдействие на фирма IP Консултинг ООД, България, организира самостоятелен щанд на изложението. Директорът на Центъра по технологии към университета, проф. д-р Илия Илиев, представи четири изобретения на различни екипи от ПУ „Паисий Хилендарски“, защитени с патенти и полезни модели:

  1. Инструмент за определяне на вътрешното съпротивление и напрежение на батерии.

Автори: Невена Милева, Сотир Сотиров, Сергей Милев и Михаил Милев;

  1. Био-електрохимичен метод за количествен анализ на L-аскорбинова киселина (витамин С).

Автори: Нина Димчева, Елена Хорозова, Тотка Додевска;

  1. Получаване на водонеразтворим глюкан посредством трансферазна ензимна реакция.

Автори: Илия Илиев, Тонка Василева, Веселин Биволарски, Теменужка Йовчева, Мария Марудова, Ася Виранева, Иван Бодуров;

  1. Универсален лазерен микрорефрактометър.

Автори: Иван Бодуров, Теменужка Йовчева и Симеон Съйнов.

Две от изобретенията бяха избрани за участие в конкурс на изложението за най-иновативно изобретение в област Биохимия, Биофизика и Медицина, а именно Био-електрохимичния метод за количествен анализ на L-аскорбинова киселина (витамин С) с авторски колектив на доц. Нина Димчева и Получаване на водонеразтворим глюкан посредством трансферазна ензимна реакция с авторски колектив на проф. Илия Илиев. Двете изобретения бяха представени по време на изложението пред международната комисия на Taiwan Innotech Expo.

На официалната церемония, състояла се на 28.09.2019г., изобретението на авторския екип на проф. Илиев беше удостоено със златен медал и сертификат, а изобретението на колектива на доц. Димчева получи бронзов медал и сертификат.

Двете изобретения са резултат от дългогодишна съвместна научно-изследователска работа на екипите, като част от изследванията са финансирани по проекти на ФНИ на ПУ „Паисий Хилендарски“. Авторите на изобретенията са членове на научно-изследователския екип по проект за изграждане на център за компетентност по „Персонализирана иновативна медицина“ (ПЕРИМЕД) и работят по четири от работните пакети: РП 6 Молекулярни биомаркери на микробиота на гастроинтестиналния тракт; РП 10 Биокатализатори и природни биологично активни вещества; РП 11 Биополимери и нови материали; РП 12 Биосензори. Проведените изследвания са част от научната програма на центъра и ще послужат като база за разработване на технологии за получаване на нови биоматериали, биосензори и включването им в състава на нови продукти.

Последна промяна: 2019-10-09 15:34:26