Големина на шрифта:
-
-
-
Схема:
-
-
-

Настройки

ПЛОВДИВСКИ УНИВЕРСИТЕТ "ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ"

Новини   /

Започна Международният форум „Е.Т.А. Хофман в България“ (23-25 октомври)

Във връзка с 200-годишнината от смъртта на Е. Т. А. Хофман през 2022 г. авторитетното немско общество Е. Т. А. Hoffmann-GeseIlschaft е. V., което обединява учени и културни дейци от световни университети, планира серия от научни и културни инициативи с подкрепата на немски и чуждестранни институции.

Първата от тях е форумът „Е. Т. А. Хофман в България“ посветен на 200-та годишнината от създаването на една от най-популярните Хофманови новели „Малкият Цахес, наречен Цинобър” (1819). Той е организиран от Катедра по история на литературата и сравнително литературознание в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Съорганизатори са Съюзът на учените — клон Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“, Е. Т. А. Hoffmann-Gesellschaft — Бамберг, Германия. Партньори: Е. Т. A.-Hoffmann-Portal и Е. Т. A.-Hoffmann-Archiv към Берлинската държавна библиотека (Staatsbibliothek zu Berlin), Бамбергската държавна библиотека (Staatsbibliothek Bamberg), Катедра „Театрознание” при Национална академия за театрално и филмово изкуство, Национално издателство „Аз-буки”.

Първият ден от форума започна с откриване на тридневна научна конференция в Дома на учените посветена на творчеството на Хофман. Приветствени слова изказаха официалните гости д-р Мариана Чолакова, почетен консул на  ФР Германия, проф. д-р Невена Милева, заместник ректор в ПУ "Паисий Хилендарски", представител на Берлинската държавна библиотека, Димитър Минев, директор на Народна библиотека "Иван Вазов" и д-р Младен Влашки, представени от доц. д-р Светла Черпокова. Програмата продължи с изложба от книги от Пловдивската библиотека и от Бамебргската библиотека, която може да бъде посетена до края на месеца. Двуезичен спектакъл „Хофман“ на театрална група "Метеор" с режисьор Ани Васева посрещна гостите на Учебния театър на Ректората същата вечер.

 

 

 

 

Днес в Градския дом на културата ще се състои среща с режисьора Теди Москов, който ще представи своя заснет спектакъл от 1989г. „Фантасмагории“, а в петък Анри Кулев гостува с игралната лента „Цахес“. И двете творби са вдъхновени от новелата на Хофман.

Проектът е асоцииран с програмата на „Пловдив 2019“. 

Последна промяна: 2019-10-24 14:06:35