Големина на шрифта:
-
-
-
Схема:
-
-
-

Настройки

ПЛОВДИВСКИ УНИВЕРСИТЕТ "ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ"

Новини   /

Студент от Юридическия факултет отличен с приз на международно състезание

Представителен отбор на Юридическия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" участва в лятно училище и състезание по Международно хуманитарно право, организирани от Истанбулския институт по Международно право, Международния комитет на Червения кръст и Турски Червен полумесец - Kirimli Dr. Aziz Bey International Humanitarian Law Moot Court Competition & Advanced Summer School.

Лятното училище и състезанието са предназначени за студенти по право и се провеждат изцяло във виртуална среда. Отборът на ЮФ на ПУ в състав: Тодор Рогошев, Виктория Стоянова и Франческо Ночев е единственият български отбор, който е допуснат за участие в събитието. Студентите са членове на Клуба по МХП към Юридическия факултет на ПУ, а участието им е подкрепено от Българския Червен кръст и Регионалната делегация на Международния комитет на Червения кръст в Белград като част от усилията за разпространение и промоция на нормите на МХП.

В периода 7-11 септември 2020 г. се проведе същинското състезание. Темите на състезанието включваха редица проблеми - употреба на автономни оръжия, окупация, военнопленници и защита на медицинските лица по време на въоръжени конфликти. Отборът на Пловдивския университет се представи отлично, достигайки до полуфинали, а един от членовете му - Тодор Рогошев, беше отличен с приза за най-добър говорител.

Състезанието бе предшествано от няколко седмици онлайн лекции на високо ниво с представители на Международния комитет на Червения кръст и много други авторитетни лектори.

 

Последна промяна: 2020-09-18 14:24:52